Gyakran ismételt kérdések

Milyen ruhában menjünk a programra? Koszosak leszünk?

A kutyás programokra érdemes „játszóruhában” jönni. A játékok, feladatok során van, hogy leülünk a földre, vagy szaladni, guggolni kell, ezért érdemes kényelmes és olyan ruhában jönni, ami nem baj, ha kicsit koszos lesz. Kutyáink tiszták, és nem ugrálnak fel az emberekre, ezért némi kutyaszőrön kívül nem kell számítani nagyobb koszra, mint egy kiránduláson vagy sporteseményen.

Van valamilyen kockázata a kutyák alkalmazásának? Mi a garancia, hogy nem fognak megharapni?

Kutyáink a Magyar Terápiás és Segítőkutya Szövetség által vizsgáztatott terápiás kutyák. Ez azt jelenti, hogy egy nagyon szigorú, kétlépcsős vizsgán mennek keresztül annak érdekében, hogy alkalmazásuk ne jelentsen kockázatot az emberekre. Sokkal szigorúbb állategészségügyi ellenőrzésen és megelőző kezeléseken esnek át, mint az átlagos kutyák, hogy az emberek semmilyen betegséget, parazitát ne kapjanak el tőlük.

A kutyák terápiás igazolványa és állategészségügyi igazolásaik a program során megtekinthetők a felvezetőknél, illetve kérésre bármikor küldünk belőlük másolatot.

A munkakutya- vagy kutyasport-bemutatóinkon szereplő kutyák nem minden esetben terápiás kutyák, ők az adott terület „szakértői”, de ők nem is kerülnek kapcsolatba a közönséggel.

Csak kültéren lehet kutyás programot tartani?

Kül- és beltéren egyaránt tartunk programot. Kutyáink alkalmazkodnak a helyszínhez, szobatiszták és fegyelmezetten viselkednek belső helyszíneken is.

Hány embernek/gyereknek tudnak egyszerre kutyás programot tartani?

Gyerekprogram esetében egyszerre akár 40 gyereket is tudunk foglalkoztatni, két csoportban úgy, hogy senki nem unatkozik. Ehhez persze megfelelő méretű helyszín szükséges (500-600 négyzetméter).

Tréning esetében a témától függően 6-20 fővel tudunk foglalkozni, itt is mérvadó a helyszín mérete és adottságai.

Terápia, pedagógia esetén a néhány főtől egészen a 20 fős osztályokig terjedhet a létszám, ez függ a résztvevők állapotától (fogyatékkal élők esetén), a foglalkozás témájától, a helyszín nagyságától.

Milyen különleges igényeik vannak a kutyáknak egy ilyen programon?

Kültéren, ha csak lehetséges, árnyékos, füves helyen a legideálisabbak a körülmények a kutyáknak.

Nyáron kánikulában a napon lévő betonfelület égeti a kutyák talpát, és a gyerekeknek/felnőtteknek sem ideális a foglalkozáshoz.

Kánikulában a hőguta elkerülése végett a terület legalább fele fölött kérünk természetes árnyékot vagy árnyékolást. Ha ez nem megoldható, akkor a terület mellett árnyékos pihenőhelyet.

Kb. 40-45 percenként némi pihenőt kell beiktatnunk, hogy a kutyák kipihenhessék azt a rengeteg ingert, ami éri őket egy kutyás tréning vagy gyerekprogram során.

A program helyszíne közelében szükségünk van egy kis zöldfelületre, ahol a kutyák elvégezhetik a dolgukat (természetesen a végterméket összeszedjük). A játékok helyszínén, még ha füves is, a kutyák nem piszkítanak.