Ereszd el a hajamat!

Ereszd el a hajamat!

A terápiás kutyák munka közben nagyon fegyelmezettek, nyugodtak, sőt, mondhatnám, felelősségteljesek. Bármilyen furcsán hangzik is, ők is áldozatai lehetnek a „burn out” szindrómának, vagyis a kiégésnek. Bár a jó terápiás kutya imádja a munkáját, az embereket, a nyüzsit maga körül, ő is elfárad, neki is stresszt jelentenek sokszor az átélt helyzetek (azért az nem jó érzés, ha pl. egy autista gyerek ráüvölt vagy megmarkolja a szőrét, vagy éppen a szájában turkál).

Úgy, ahogy egy hivatását teljesítő orvos vagy tanár vagy éppen védőnő is él át  feszültséget munkája során, és szüksége van feltöltődésre, lazításra, stresszoldásra, a kutyáknak is kell nem is olyan néha a címben emlegetett „Ereszd el a hajamat!” érzés. Mit is jelent ez a négylábú doktoroknál? Hát persze hogy nagy szaladgálást, ugrálást, birkózást a szintén négylábú haverokkal, valami hatalmas nagy mezőn vagy erdőben. Amikor azt csinálnak, amit csak akarnak, annyit, amennyit akarnak, és nem kell ügyelniük, hogy finoman mozogjanak, fegyelmezettek legyenek, ne ijesszenek meg senkit ugrabugrálásukkal. Ők így eresztik ki a gőzt, és bár erre egyébként a „sima” családi kutyáknak is szükségük van mindennap, a dolgozó (egyébként bármely más „munkakörben” dolgozó ) kutyák számára ez kiemelten fontos. Ha ezt nem tehetik meg, könnyen az „agyukra mehet” a stressz, és különböző tünetekben mutatkozhat meg. Ilyen például a levertség vagy éppen ellenkezőleg, a hiperaktivitás, agresszivitás is megjelenhet. Egészségügyi tünetek is jelentkezhetnek, különböző betegségek formájában törhet utat magának a fel nem oldott stressz.

Vigyázzunk hát a nekünk szolgálatot teljesítő kutyákra, ezzel (is) háláljuk meg nekik, hogy értünk élnek és dolgoznak!

Beni, Mila, Mokka és Ami (bár ő még nem dolgozik, de nagyon sokat segít az ugraburgálásban és a szaladgálásban a kollégáinak 😊) így vezetik le a feszültséget a mindennapokban:

Share