„Magunkat ne vegyük túl komolyan, a segítőkutyákat viszont igen!”

„Magunkat ne vegyük túl komolyan, a segítőkutyákat viszont igen!”

„A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral együttműködve 2017. április 27-én, „Segítőkutyákkal az integrációért II.” címmel konferenciát, könyvbemutatót és fotókiállítást rendezett.” (forrás: @segitokutya)

Dr. Zászkaliczky Péter az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánja nyitotta meg a konferenciát, és a címben idézett mondattal (a híres idézetet kicsit az alkalomhoz formálva) zárta megnyitóját. Akkor, a konferencia előadásinak hallgatása közben, és azóta terápiás munkám során is számtalanszor eszembe jut ez a gondolat, és hogy milyen mély igazsága van.:

Amikor az onkológián dolgozó terápiás kutya felvezetője beszámol róla, hogy még a nővérek is vidámabbak a kórházban, ha megjelenik a kutya és a betegek azon túl, hogy felvidulnak, egy kis időre elfelejtik betegségtudatukat, még a nővérekkel is kedvesebbek.

Amikor az autizmussal élő kisgyerek édesanyja arról számol be, hogy elfogadóbbak feléjük az emberek, ha segítőkutyával közlekednek, még akkor is, ha a gyerek éppen hisztizik. Vagy a játszótéren mennyi kis barátot sikerült szerezni, csak azáltal, hogy ott volt Borsó, az autistasegítő-kutya.

Amikor a hallássérült fiatal hölgy furcsa, nehezen artikuláló beszédétől nem ijednek meg az emberek, és hagyják faképnél azonnal, ha hallássérült-segítő kutyával van, hanem a kutya jelenlététől feloldódva beszédbe elegyednek vele, segítenek neki.

Amikor terápiás munkám során tapasztalom, hogy kedveskedhetek, ugrabugrálhatok, bohóckodhatok a fogyatékkal élő gyerekeknek, ha a kutya nem lenne ott, sokszor észre sem vennének.

Akkor érzem, hogy ez a kapcsolat, mely 30 000 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az első farkas csatlakozott az emberekhez, valóban egyedülálló a világon, és nem lehetünk elég hálásak azoknak a kutyáknak, akik nap mint nap segítenek nekünk, megkönnyítik életünket, ott vannak nekünk betegségnél és halálnál, éppen úgy, mint a jókedvnél és kacagásnál.

Túl a helyzetelemzéseken, a kiképzési tanulságokon, a pénzügyeken és a jogszabályokon, ez a konferencia erről szólt számomra elsősorban. Köszönet a NEO Segítőkutya Egyesületnek, hogy felkarolva ezt a nagyszerű ügyet Magyarországon, immár másodszor konferenciát rendez a témáról, és ismeretterjesztő kampányaikkal könnyítik ezeknek a segítőtársaknak a helyzetét hazánkban!

Az Egyesület munkájáról itt tájékozódhat bővebben: www.segitokutya.net

Share

Recommended Posts